UZMANLAR UYARIYOR! ESKİ BESLENME ALIŞKANLIKLARINA ADIM ADIM GERİ DÖNÜN
"Ramazan sonrası eski beslenme düzenine hızlı bir geçiş yapmamak önemli"
Ramazan Bayramı sonrasında eski beslenme düzenine dönmenin istendiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, "Ancak 1 ay boyunca 2 öğün beslenmeye adapte olmuş, susuzluğa, daha az kalori almaya ve atıştırmaya alışmış olan vücudu, önceki beslenme düzenine hızlı bir şekilde geçmekten kaçınmalıyız. Sindirim sistemi ani değişikliklerden olumsuz etkilenebilir." dedi.
Adım adım ilerlemek önemli… "Bayram sonrasında normal beslenme düzenimize hızlı bir şekilde geçmek yerine adım adım ilerlememiz gerekiyor." diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, sindirim sorunlarını en aza indirgemek, kilo kontrolünü kolaylaştırmak ve psikolojik olarak daha sağlıklı hissetmek için bayramdan sonra yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"Güne protein ağırlıklı bir kahvaltı ile başlayın. Reçel ve bal gibi tatlı tüketimini sınırlayın. Masaya mümkünse küçük porsiyonlar koyun. Bayramda çoğu kişi çalışmadığı veya tatilde olduğu için geç bir kahvaltı ve akşam yemeği tercih edebilir. Bu iki öğüne ara öğün olarak yoğurt, çiğ kuruyemiş ve taze meyve eklemek, gece şeker ihtiyacınızı azaltmaya yardımcı olabilir. Su tüketmeyi unutmayın. Özellikle bayramlarda şeker tüketimiyle birlikte iştah kontrolü zorlaşabilir. Ancak yeterli miktarda su içildiğinde (kilo başına 35 ml), iştah kontrolü daha kolay olacaktır."
Bayram ziyaretlerinde ikramları tadım porsiyonunda tüketin...
Bayram ziyaretlerinde çeşitli yemeklerin ikram edildiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, "Bu ikramlar genellikle hamur işi ve yağlı yiyecekler oluyor. Bu yiyecekler kan şekerini bozarak genellikle karın bölgesinde yağlanmaya neden olabilir. Karın bölgesindeki yağlanma, kalp ve damar sağlığı için bir risk faktörü olabilir. Bu nedenle misafirliklerde mümkün olduğunca bu tür yiyeceklerden kaçınmalıyız. Eğer karşımızdaki kişiyi kıramıyorsak, ikramları tadım porsiyonunda tüketmeliyiz." dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, ana öğünleri yatmadan 4-5 saat önce tüketmenin, ana öğünlerde çorba, salata ve yoğurt gibi unsurların bulundurulmasının daha az kalori alınmasına ve daha sağlıklı hissedilmesine yardımcı olacağını ekledi.