Alanya’dan Tatil İçin Yola Çıkacaklar Dikkat!
Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Görevlisi, Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener, Ramazan Bayramı tatili için yola çıkanlara sürüş güvenliği hakkında öneri ve uyarılarda bulundu.
Bayram tatili boyunca kendi aracıyla seyahat edecek vatandaşların sürüş güvenliği konusunda dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan uzman Şener, “Tatilinizin aksamaması veya daha üzücü bir durumla karşılaşmamanız için, seyahate çıkmadan önce aracınızın periyodik bakımlarının yapıldığından emin olun. İlk yapılması gereken araç bakımını yaptırmak.” dedi. “Mola vermek için uygun yerler belirleyin”
Seyahatten önce en az 8 saat dinlenmenin önemini vurgulayan Öğr. Gör. Özgür Şener, “Dinç bir vücutla seyahat etmek, seyahatiniz için önemli. Ayrıca seyahat öncesinde gideceğiniz bölgenin trafik ve hava durumunu kontrol edin. Kendinize mola verebileceğiniz yerler belirleyin ve acil durumlar için uğrayabileceğiniz noktaları planlayın.” şeklinde hatırlatmalarda bulundu.
“Araçta bulunan herkesin emniyet kemeri takılı olsun”
Seyahatten önce aracın lastik, aydınlatma, yük emniyeti, yakıt gibi önemli fonksiyonlarının kontrol edilmesi gerektiğini de dile getiren Öğr. Gör. Özgür Şener, “Cam silecek suyu gibi eksiklerin tamamlandığından emin olun. Aracınızın ruhsat, ehliyet gibi belgelerini yanınızda bulundurun. Emniyet kemeri takmak çok kısa bir süre alır. Ancak takılmadığında yaşanabilecek acılar uzun süre unutulmaz. Araçta bulunan herkesin emniyet kemeri takılı olsun. Bebekler ve çocuklar için uygun koltuk kullandığınızdan emin olun ve çocuk koltuğunun araca, çocuğun da koltuğa doğru bağlandığından emin olun.” uyarısında bulundu.
Güneş, sürüş sırasında görüşü zorlaştırabilir
Güneşin sürücüler için zorlayıcı olabileceğini ve güvenli sürüşü etkileyebileceğini belirten Öğr. Gör. Özgür Şener, sürüş sırasında güneşin arkadan gelmesi durumunda dikkatli olunması gerektiğini, araçların görünürlüğünün azalabileceğini veya hiç görünmeyebileceğini, öndeki araçların fren lambalarının dahi zor görülebileceğini söyledi.
Sürüş sırasında güneşin doğrudan ön taraftan gelmesi durumunda da dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Özgür Şener, “Güneş ışıkları parlak bir yüzey oluşturarak görüşü zorlaştırabilir. Etraftaki araçlar, görüş açısında olsalar bile fark edilemeyebilirler. Kirli ön cam sürücünün görüşünü aşırı olumsuz etkileyebilir.” diye konuştu.
Güneşli havalarda sürüş güvenliğini sağlamanın püf noktaları
Öğr. Gör. Özgür Şener, sürüş boyunca görüş kalitesini en üst düzeyde tutacak güneş gözlüğü kullanmanın önemini vurgulayarak, diğer sürücülerin de güneşten olumsuz etkilenebileceğini göz önünde bulundurarak aynaların daha sık kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.
“Karşıdan gelen araçlara direkt bakmamaya özen gösterin, güneş yansıması gözlerinizi alabilir ve geçici körlüğe neden olabilir.” diyen Şener, yolun ilerisinin net görülmediği durumlarda hızın azaltılması gerektiğini ifade etti.
Hız arttıkça tehlike de artar…
Trafik kurallarına uyulması gerektiğine de dikkat çeken Öğr. Gör. Özgür Şener, yapılan tüm araştırmaların ve kaza analizlerinin hız artışıyla tehlikenin arttığını gösterdiğini, 500 kilometrelik bir yolculukta 20 kilometrelik hız artışının sadece 40 dakika kazandırabileceğini ancak olası bir kaza durumunda ölme riskini 6 kat artırabileceğini hatırlattı.
Öğr. Gör. Özgür Şener, her 2 saatte bir 15 dakikalık molalar verilmesinin gerekliliğine de vurgu yaparak, her yıl bayram dönemindeki kaza haberlerine dikkat çekti ve kurallara uyarak güvenli ve mutlu bir bayram geçirilmesinin önemli olduğunu belirtti.