Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir

ALANYA’DAN KKTC’YE HELİKOPTERLE SEFERLER YASAL MI?

Dünya 10.04.2025 - 14:32, Güncelleme: 10.04.2025 - 15:21 2717 kez okundu.
 

ALANYA’DAN KKTC’YE HELİKOPTERLE SEFERLER YASAL MI?

ALANYA’DAN KKTC’YE HELİKOPTERLE YOLCU TAŞINDI GÜMRÜK SORULARI GÜNDEMDE
Alanya’da turistik amaçlı faaliyet gösterdiği belirtilen bir helikopter firmasının, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) yolcu taşıdığı yönündeki gelişmeler kamuoyunda dikkat çekti. Edinilen bilgilere göre, Alanya’nın Ulaş sahil bölgesinden havalanan helikopter, KKTC’de bulunan Ercan Havalimanı’na iniş yaptı. BELEDİYE FAALİYETİ DURDURMUŞTU Kısa bir süre önce aynı firma, Alanya Belediyesi tarafından gerekli yükümlülükleri yerine getirmediği gerekçesiyle uyarılmış ve faaliyetleri durdurulmuştu. Ancak edinilen bilgilere göre firma, hukuki süreç kapsamında yürütmeyi durdurma kararı alarak yeniden uçuşlarına başladı. ULUSLARARASI UÇUŞLARDA GÜMRÜK VE PASAPORT KONTROLÜ ZORUNLU Türkiye Cumhuriyeti’nin yürürlükteki gümrük ve havacılık mevzuatına göre, uluslararası uçuş gerçekleştiren her hava aracı, kalkış ve iniş yaptığı noktalarda gümrük ve pasaport kontrolüne tabi olmak zorundadır. KKTC’de iniş yapılan Ercan Havalimanı, gümrüklü bir hava hudut kapısıdır. Ancak Alanya’da kalkışın yapıldığı Ulaş sahilinde böyle bir gümrük noktası bulunup bulunmadığı henüz resmi olarak açıklanmış değildir. EMSALİ GÖRÜLMEMİŞ BİR UYGULAMA Kaldı ki, Türkiye'de şehir içi ve şehirler arası kara yolu yolcu taşımacılığında dahi Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen kalkış ve varış noktalarının dışına çıkıldığında, işletmelere cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Böyle bir uygulama, havacılık gibi yüksek güvenlik ve yasal denetim gerektiren bir alanda ilk kez karşılaşılan bir durum olarak dikkat çekmektedir. BU UYGULAMA NE KADAR SÜRECEK? Kamuoyunda en çok merak edilen konuların başında, bu uçuşların yasal çerçevede ne kadar daha sürdürülebileceği, gerekli resmi izinlerin tam olarak alınıp alınmadığı ve denetim mekanizmalarının ne ölçüde devrede olduğu geliyor. YETKİLİ KURUMLARDAN AÇIKLAMA BEKLENİYOR Vatandaşlar, gerek Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün, gerekse Gümrük ve Alanya Belediyesi’nin konuyla ilgili kamuoyunu aydınlatmasını talep ediyor. “Ulaş sahilinde pasaport ve gümrük işlemleri yapıldı mı?”, “Bu alan hukuki olarak kalkış noktası olabilir mi?” gibi sorular yanıt bekliyor. SONUÇ: ŞEFFAFLIK ŞART Firma tarafından yapılan bu uçuşun yasal çerçevesi tam olarak açıklanmadığı sürece, tartışmaların devam edeceği görülüyor. Uluslararası yolcu taşımacılığının şeffaflık, güvenlik ve mevzuata uygunluk esasına dayanması gerektiği gerçeği, bu olayla bir kez daha gündeme geldi.
ALANYA’DAN KKTC’YE HELİKOPTERLE YOLCU TAŞINDI GÜMRÜK SORULARI GÜNDEMDE

Alanya’da turistik amaçlı faaliyet gösterdiği belirtilen bir helikopter firmasının, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) yolcu taşıdığı yönündeki gelişmeler kamuoyunda dikkat çekti. Edinilen bilgilere göre, Alanya’nın Ulaş sahil bölgesinden havalanan helikopter, KKTC’de bulunan Ercan Havalimanı’na iniş yaptı.

BELEDİYE FAALİYETİ DURDURMUŞTU

Kısa bir süre önce aynı firma, Alanya Belediyesi tarafından gerekli yükümlülükleri yerine getirmediği gerekçesiyle uyarılmış ve faaliyetleri durdurulmuştu. Ancak edinilen bilgilere göre firma, hukuki süreç kapsamında yürütmeyi durdurma kararı alarak yeniden uçuşlarına başladı.

ULUSLARARASI UÇUŞLARDA GÜMRÜK VE PASAPORT KONTROLÜ ZORUNLU

Türkiye Cumhuriyeti’nin yürürlükteki gümrük ve havacılık mevzuatına göre, uluslararası uçuş gerçekleştiren her hava aracı, kalkış ve iniş yaptığı noktalarda gümrük ve pasaport kontrolüne tabi olmak zorundadır.

KKTC’de iniş yapılan Ercan Havalimanı, gümrüklü bir hava hudut kapısıdır.

Ancak Alanya’da kalkışın yapıldığı Ulaş sahilinde böyle bir gümrük noktası bulunup bulunmadığı henüz resmi olarak açıklanmış değildir.


EMSALİ GÖRÜLMEMİŞ BİR UYGULAMA

Kaldı ki, Türkiye'de şehir içi ve şehirler arası kara yolu yolcu taşımacılığında dahi Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen kalkış ve varış noktalarının dışına çıkıldığında, işletmelere cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Böyle bir uygulama, havacılık gibi yüksek güvenlik ve yasal denetim gerektiren bir alanda ilk kez karşılaşılan bir durum olarak dikkat çekmektedir.

BU UYGULAMA NE KADAR SÜRECEK?

Kamuoyunda en çok merak edilen konuların başında, bu uçuşların yasal çerçevede ne kadar daha sürdürülebileceği, gerekli resmi izinlerin tam olarak alınıp alınmadığı ve denetim mekanizmalarının ne ölçüde devrede olduğu geliyor.

YETKİLİ KURUMLARDAN AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Vatandaşlar, gerek Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün, gerekse Gümrük ve Alanya Belediyesi’nin konuyla ilgili kamuoyunu aydınlatmasını talep ediyor. “Ulaş sahilinde pasaport ve gümrük işlemleri yapıldı mı?”, “Bu alan hukuki olarak kalkış noktası olabilir mi?” gibi sorular yanıt bekliyor.

SONUÇ: ŞEFFAFLIK ŞART

Firma tarafından yapılan bu uçuşun yasal çerçevesi tam olarak açıklanmadığı sürece, tartışmaların devam edeceği görülüyor. Uluslararası yolcu taşımacılığının şeffaflık, güvenlik ve mevzuata uygunluk esasına dayanması gerektiği gerçeği, bu olayla bir kez daha gündeme geldi.

Reklam kod içeriği yüklenmemiş.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve alanyaexpres.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
dini sohbetler sohbet islami sohbetler omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet